ТОВ МОДУЛЬ-УКРАЇНА

ВІТЧИЗНЯНИЙ ВИРОБНИК, ЄВРОПЕЙСЬКА ЯКІСТЬ

Архiв: 2024 2023 2022
  • < повернутися
  • Україна входить у другу хвилю кризи

27 липня

Кажуть, пряме тому підтвердження - нещодавно оприлюднений звіт Держкомстату. Цифри остаточно розвіяли всі ілюзії стосовно відновлення вітчизняної економіки.

“В цілому промисловість у першому кварталі цього року, порівняно в першим кварталом минулого року, виросла, але всього лише на 0,9%. Це теж уже стагнація, це зупинка зростання. Для порівняння, у першому кварталі 2011, порівняно з 2010, рік тому вона зросла на 10,3%”, — констатує експерт з фінансових питань Віктор Суслов.

Насторожує те, що почали падати обсяги виробництва у ключовій галузі — металургії. І мова йде не про спад темпів, а про абсолютне скорочення обсягів виробництва на 2%.

«Основні проблеми в нас — за кордоном. Є в нас Китай, який споживає половину світової сталі, і половина того, що споживає Китай — це їхнє житлове будівництво. Ми вважаємо, що саме на цьому ринку в них насувається криза, і що ціни на чорні метали і попит на них буде падати».
    — фінансовий аналітик "Ерсте банку" Мар’ян Заблоцький.

Машинобудування зросло фактично на півтора відсотка. А ще рік тому галузь демонструвала підйом майже на цілих 30. Негативна динаміка і в легпромі — падіння на 11%. Врешті, показовою є ситуація зі скороченням на 5% обсягів вантажних перевезень.

«Найбільш модна і традиційна причина, на яку всі будуть списувати — це світова фінансова криза, ситуація в Єврозоні. Так, така причина має місце, але залежність від експортних ринків надто висока. Структурних змін в економіці за останні роки практично не відбулося».
    — засновник компанії "MT-Invest" Мирослав Табахарнюк.

Зараз Україна фактично балансує на 1 нозі. Що з того вийде, дізнаємось наприкінці року, а літо, за прогнозами експертів, ще переживемо спокійно. Адже економіка таки має деякий запас міцності. Його підтримує три “кити”: та ж таки металургія, хімпром, високий минулорічний урожай. Додає оптимізму і проведення Євро-2012. Утім пігулка від наших бід одна — спростити умови для ведення бізнесу.

“Дійсно, ситуація в 2012 році буде набагато складнішою, ніж в 2010-11-му. Ми ще на початку року поставили прогноз зростання реального ВВП на 2011 рік 1%. Поки що ми цей прогноз зберігаємо”, — сказав фінансовий аналітик "Ерсте банку" Мар’ян Заблоцький.

Влада перегнула палицю, запровадивши жорстку монетарну політику. Національний банк утримував курс гривні, а тому загальмував кредитування. Як наслідок, рекордно низька інфляція стала одним із факторів падіння виробництва.

Словом, 2012-й видасться для України непростим. Міжнародний валютний фонд теж не обнадіює — кредитів нам не бачити. Та ще й на носі парламентські вибори. Соціальні ініціативи Президента потребують 33 мільярди гривень. Де їх взяти? На Грушевського, переконують, уже придумали.

Левову частку — 21 мільярд — планують віднайти за рахунок економічного зростання. А також детінізації економіки. І якщо перша ідея провальна, що підтвердив звіт Держкомстату, то друга — більш реалістична. Бо у тіні зараз понад 50% економіки. А це, не багато й не мало - 90 мільярдів доларів. Однак поки що можновладці далі обіцянок не пішли. Отже, за нинішніх розкладів, найімовірніше, виконати бюджет не вдасться.